Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Gepensioneerde Nederbelgen krijgen weer vrijstelling van de fiscus

Geplaatst op: 18-04-2018, 10:49:28

Nederlanders die hun pensioen over de grens vieren krijgen voor een groot deel weer hun vrijstelling voor Nederlandse belasting terug. Maar alleen als ze in België wel genoeg belasting betalen, schrijft de Belastingdienst.

Vlak voor het einde van 2017, soms zelfs pas na de jaarwisseling, kregen de gepensioneerde Nederbelgen ineens een korte brief van de fiscus. Daarin werd hun zonder toelichting verteld dat zij niet langer vrijgesteld waren van belasting over hun aanvullende pensioen uit Nederland.

Aanleiding was een rechtszaak waaruit naar voren kwam dat België een Nederlands pensioen niet voor een hoger tarief mocht belasten. Daaruit trok de Nederlandse fiscus de conclusie dat België de Nederbelgen niet genoeg belastte. De gepensioneerden vreesden een dubbele belasting aan de broek te krijgen, omdat zowel Nederland als België nu kon gaan heffen

Om de paniek de kop in te drukken gingen Staatssecretaris Snel (Financiën) en de Belgische minister van Financiën Johan van Overtveldt snel in overleg en werd er, ook op aandringen van de Tweede Kamer, naar een oplossing gezocht.

Belgen moeten voldoende heffen

Een van de uitkomsten daarvan is dat een deel van de Nederbelgen de vrijstelling van Nederlandse belastingbetaling weer terug gaat krijgen. Dat gebeurt alleen als het pensioen in België naar Nederlandse maatstaven zwaar genoeg wordt belast, laat de Belastingdienst weten.

Mensen die de vrijstelling weer krijgen, krijgen de in 2018 in Nederland ingehouden loonbelasting weer terug van hun pensioenfonds of verzekeraar. Dat gebeurt zodra de fiscus de gegevens uit België compleet heeft. Hoe lang dat gaat duren, geeft de fiscus geen duidelijkheid over.

Heffing over afgelopen jaren

Wie zijn vrijstelling niet terugkrijgt, blijft in Nederland belasting betalen en krijgt daar van de fiscus geen bericht over. Wie de vrijstelling overigens niet weer krijgt, heeft volgens de Belastingdienst over de afgelopen jaren ook te weinig belasting betaald en moet die dan ook nog terug gaan betalen.

Bron: www.dft.nl van 17 april 2018

Ga terug naar de vorige pagina